Декорация на дома – цветовете

Цветовете са отражение на индивидуалността на човека и генерират различен тип енергии в домовете ни. Много е важно да изберем подходящ цвят за дома и за всяка отделна стая. Има няколко общи правила, с които е добре да се съобразим, когато избираме цветовете:

Размерът на стаята – тъмните цветове създават илюзия за по-малък обем. За малки стаи е добре да се използват светли тонове. За големи стаи може да използвате преливащи тонове или два различни цвята.

Видът боя – важен е по отношение на почистването, водоустойчивостта, светлинните ефекти.

Светлината – стая, която не получава достатъчно слънчева светлина, трябва да се боядиса в светъл, бестящ цвят, за да не изглежда мрачна.

Обитателят на стаята – цветът трябва да отразява индувидуалността му и да засилва или тушира определени наклонности.

Психология на цветовете

Различните цветове влияят на психическото състояние на хората по различен начин.

Цветът започва да оказва влияние върху чувствата и емоциите, 90 секунди след първоначалното му възприемане.

Избраният цвят трбва да генерира положителни емоции.

Цветът трябва да помага да изразим характера и индивидуалността си.

Цветовете се асоциират с различни чувства и емоции.

Бял: цветът на чистотата. Той провокира доверие, яснота, внимание, нежност, лоялност. Носител е на новото, модерното. Най-освежаващия, тонизиращия и чист цвят.

Черен: черното се свързва със смелостта, както и със злите сили. Той също е известен като класичеки цвят, свързва се със силата, авторитета, елегантността, прелъстяването, изтънчеността. Не е добре да имате големи пространстава в дома си в черно. Използвайте го като акцент.

Червен: червеният цвят привлича вниманието. Цвят на силата. Той се свързва със същесвованието, секса, страстта, опасността, силата и агресията. Това е най-интензивния цвят, от гледна точка на емоциите. Ако не ви достига страст в отношенията, използвайте червеното, но не прекалявайте с него. Също както с черното, направете червени детайли и акценти, но не боядисвайте дома си червен.

Син: синият цвят изразява достойнсто и вяра. Той се свързва с честността, спокойствието, сигурността, надеждността, принадлежността, финансовата стабилност.

Зелен: зеленият е цветът на здравето и благополучието. Той изразява плодовитостта, изобилието, свободата, растежа, лечителството, природата. Понякога се свързва с ревността. Много подходящ цвят за дома.

Кафяв: кафявото е цвета на земята и се среща в изобилие в природата. Той изразява любезност, помощ, ефективност, богатство.

Розов: розовото е най-нежния цвят и събужда романтичните чувства, сладостта, добруването, невинността, женствеността, отглеждането на деца.

Лилав: цветът на кралете, лукса, изтънчеността. Той развива духовността, достойнството.

Оранжев: цвят на игарата, забавата, изобилието, топлината, удоволствията, издържливостта, амбицията. Цвят с много благоприятно въздействие върху психиката. Помага при оздравяване.

Жълт: цветът на слънчевата светлина, много жизнен цвят. Помага за по-лесна концентрация.

Златен: цвят на общественото положение и лукса.

Сребърен: цвят на науката и престижа.
Добавено на: 2010-08-29
Разглеждания 2977
Само регистрирани потребители могат да коментират!
Всички права запазени © Онлайн кафене. Designed by Own design