Възможно ли е живот без секс


Има мъже и жени, които доброволно прекатяват сексуалните си контакти. Как може да се живее без физическа любов в съвременното общество? Може ли човек да се въздържа и пак да остане цяла, хармонична личност? И наистина ли е възможно това - живот без секс?

Основателят на психоанализата Фройд казва, че това е напълно невъзможно. Той бил убеден, че сексуалното влечение е проявление на вродена психологическа енергия (либидо) и то стои в основата на всичко. Тя управлява нашето поведение - кара ни да изпитваме възбуда, за която е необходимо успокоение. Когато това напрежение спадне, ние изпитваме покой и наслаждение. Ако тази потребност по няккави причини не бъде удовлетворена, възниква физически и психически дискомфорт, ние чустваме тревога и безизходност. Борбата със собствената чуствителност е изморителна - за да обуздае своите сексуални импулси, човек отделя много жизнена енергия.

Тези, които са преживели една или друга травма в сексуалната сфера и по тази причина се въздържат, психолозите наричат ''разочаровани от секса''. Те не искат повече да страдат. Те могат да накарат тялото да мълчи, защото то помни преживения ужас. И този ужас взима връх над потребността от удоволствие.

Някои хора избират въздържанието сами - времето, през което тялото мълчи им помага да вникнат в себе си, да се разберат, да възстановят жизнените си сили. И в повечето случаи това е съпроводено с работа над себе си.

От секса често доброволно се отказват хора, при които някакви жизнени обстоятелства са им попречили да намерят подходящ партньор, а временните не ги устройват. Често ние самите си поставяме прекалено високи изисквания към бъдещия партньор, а идеални хора няма. В този случай търсенето на ''принца'' отнема много време, понякога дори години.

Неосъзната забрана на членовете на семейството при някои също може да ги откаже от секса. По този начин те могат да считат това решение не за свое, а на техните майки. Обикновено майката не желае да дели вниманието на сина или дъщеря си с когото и да е било. Ако властна майка контролира живота на порасналото си вече дете, тя винаги ще се отнася неодобрително към избора му на партньор. В отговор, тези хора ще си изградят защитен механизъм към сексуалната възбуда.

Прието е да се счита, че мъжете повече от жените мислят за секс и зависят от своите сексуални желания. Разказвайки за отношенията между двойките, по правило те акцентират на хормоналния характер и силата на чуствата. На жените като че ли им е по-лесно да живеят без секс, отколкото на мъжете, защото разполагат с по-богата палитра от изразяване на своите чувства. За мъжете, сексът е начин да покажат своята нежност и любов. Още в детството мъжът е възпитаван по един начин, жената – по друг. Обществото леко приема факта и го счита за нормално, мъжете да сменят често своята сексуална партньорка, докато ако една жена прави същото - това я поставя в друга графа. Но и между мъжете не са малко тези, които живеят без секс.

Сексуалността, това е удоволствие, което ние получаваме от собственото си тяло или от контакта с тялото на друг човек. То може да бъде хетеросексуално, хомосексуално, самозадоволяване, но то ни е необходимо. На нашето сексуално влечение отражение оказват възрастта, общото състояние на организма, особености на половата система. Някои от нас се възбуждат често, а при други - потребността от секс е по-малка. Когато двамата партньори са близки и за всеки от тях е важно да достави удоволстие на другия, тогава те ще съумеят да намерят начин да изградят свои ритъм, съобразен с техните потребности.

Да правите любов не е такава жизнена необходимост, както например дишането или храненето, но именно сексуалността ни помага да живеем пълноценно. Затова е важно да съхраним целостта на собственото си ''аз'', в което тялото заема подобаващо място. Ако се въздържате дълго време от секс, то тялото заспива.

Колкото повече продължава въздържанието, толкова повече време е необходимо ''да влезем в строя''. В интимния живот има няколко биологични смисъла - продължението на рода, получаването на удоволствие, физиологическата необходимост от правилното функциониране на организма. Ако нямаме партньор и религиозните разбирания не ни го позволяват, няма нищо лошо в това да се заниваме с маструбация, за да свалим напрежението. Занимавайки се със себе си, ние си доставяме малки плътски удоволствия до времето, когато имаме възможност и ли желание да правим секс.

Един от най-важните фактори при възстановяване на сексуалния живот е желанието ни да го направим. Немалко двойки живеят заедно, но нямат сексуални контакти. За тях е по-важна сигурността и надеждността, които не се изразяват във физическа близост, а в ласкави докосвания.
Добавено на: 2010-11-09
Разглеждания 4944
Само регистрирани потребители могат да коментират!
Всички права запазени © Онлайн кафене. Designed by Own design