9 правила за бързо почистване на дома.


Обикновено отделяте целия уикенд за почистване на апартамента? Каня ви да се присъедините към клуба на умните домакини, които  за чистене  отделят не повече от 10 минути на ден.
Новото време диктува новите правила. За да успете да  изчистите навсякъде, трябва да промените  мисленето си и  да приложите   нови методи за поддържане на чистота.
Замислете се защо прекарвате толкова много време в чистене? Преосмислете поведението си  в ежедневието -  можете да намалите значително времето и усилията, изразходвани за почистване на дома ви , ако следвате някои правила:

1.Започнете да изхвърляте …

Ако сте от тези хора, който не изхвърлят нищо, дори ако  е  безнадеждно остаряло, загубило е   стойността си или пък нямат нужда вече от него,тогава приемете ново правило: Трябва да се отървете от тези вещи, които не сте използвали  през изминалата годината. Това правило важи за дрехи, уреди, прибори и др.

2.Не спестявайте пари за сметка  на удобството.

Всеки има свой собствен таван за  максимални разходи, но не забравяйте, че когато плащате за  мултифункционална прахосмукачка или съдомиялна, всъщност  вие си „купувате“ свободно време -  съгласете се, че това е  една отлична покупка.

3.Избирайте материи, които не изискват специални грижи.

Вероятно имате цял куп дрехи, които лесно се мачкат и ви чакат да ги изгладите, или пък  са от фина тъкан и трябва да ги занесете на  химическо чистене.  Оказва се, че всички тези неща са огромна скрита тежест в живота си. Следващият път, когато си купувате нова дреха първо погледнете етиката от какъв материал е изработена. Това правило  се отнася за всичко, което ви заобикаля – не само дрехите, но и мебели, тапети, подови настилки и т.н. Когато дойде време да си купите нещо ново, основният ви  приоритети при избора да  бъде лесната подръжка и почистване.

4.Създайте си план.

За да не загубвате почивните си дни за почистване на цялата къща, ви предлагам план за действие, разделен на няколко основни „точки“ , с който ще почистите апартамента за 5-10 минути на ден през седмицата.  Разпределете си задачите за всеки ден – например в понеделник избършете праха, във вторник измийте тоалетната и така всеки ден по нещо – не оставяйте цялата работа да ви се стовари за уикенда.

5.Използвайте кутии.

За максимално използване на всички съществуващи рафтове, шкафове, полици,  без да се притеснявате, че като отворите врата  на шкафа всичко ще се изсипе върху вас, използвайте кутии. Така дори рафтовете ще изглеждат подредени, защото няма да се вижда какво има в кутиите. Ако не ви се дават пари за кутии, лесно можете да си ги направите сами. Просто вземете подходящия размер кашон и го облепете с цветна хартия, тапет или друго по ваш избор.

6.Всичко под ръка…


Организирайте всичко така, че когато ви потрябва нещо лесно да можете да го намерите. Ако е трудно да стигнете до прахосмукачка, килима е малко вероятно да бъде чист през цялото време.

7.Не се разсейвайте!

Знам, че чистенето не е от любимите ви занимания, но когато все пак го правите се съсредоточете върху него. Защото ако се размечтаете за нещо докато вършите домакинската работа, нищо чудно да поставите  дъската за рязане в съдомиялната машина, вместо да я  измиете на чешмата, да измиете огледалото в банята с четката за зъби или с вчерашния вестник да изхвърлите и много важен документ. Така само ще си създадете повече грижи и ще ви отнеме повече време.

8.Заменете  старото  с ново .

Приемете факта, че  някои неща, като изтривалката, формата за печене и др. никога повече няма да са абсолютно чисти. И това е нормално! Чувствайте се свободни да ги използвате  до край, а след това, без да съжалявате, ги  заменете с нови.


9.Не робувайте на чуждото мение.

Ако да чистите банята всеки ден ви се струва маниакално, но го правите само защото вашата най – добра приятелка го прави и ви е страх да не каже, че вие сте лоша домакиня, просто спрете да го правите. Банята ще ви е достатъчно чиста и ако я миете веднъж в седмицата. Най – важно е вие да се чувствате удовлетворена и щастлива.  Все пак има толкова по – приятни и ползотворни неща, с които можете да се занимавате.
Добавено на: 2010-08-30
Разглеждания 6859
Само регистрирани потребители могат да коментират!
Всички права запазени © Онлайн кафене. Designed by Own design