Нимфоманията
Названието „нимфомания“ произлиза от древногръцките митове и легенди. В тях са описани нимфите, като много красиви жени и божествени създания, които отвличали мъжете, за да удовлетворят похотта си. Древните гърци смятали,че именно нимфите са дали знанието на смъртните за удоволствието от различните сексуални пози и гръцката „кама-сутра“.

Според специалистите повишаването на половата възбуда и хиперсексуалността могат да бъдат отдадени на различни причини: хормонален дисбаланс, някои заболявания, приема на някои лекарствени средства, психологически проблеми, бременност и тн. Твърди се, че дори носенето на тесни дрехи, каквито са били корсетите в средновековието е една от причините за разпуснатите нрави по това време. Корсетите са обявени за главните виновници за лекото поведение на средновековните дами, защото те стимулирали притока на кръв в областта на таза и така се обяснява активната полова възбуда.

Женската хиперсексуалност винаги е била във фантазиите на мъжете. Но обикновено на по-голямата част им се падат жени с главоболие и влечение към хипер-пазаруване. Статистически е изчислено, че жените с повишено либидо са една на 2500, а тези, които наистина страдат от проблема нимфомания са истинско нещастие, както за близките си, така и за самите себе си. Тяхното собствено влечение към секса, съвсем не се дължи на желание за удоволствие, от колкото на нужда да разтоварят по неадекватен начин насъбралото се у тях напрежение. Поради опасенията, че могат да бъдат осъдени от околните, нимфоманките се стараят да скриват своя проблем най-вече, като избират абсолютно случайни партньори, без връзка помежду им.

Нимфоманията е патологично полово влечение, проявяващо се при жените като невъздържан стремеж за осъществяване на полов контакт с различни партньори. При мъжете такова поведение се нарича сатирицизъм. Обикновено причината за безразборните полови контакти и нуждата от тяхното осъществяване се приписват на натрапливи състояния или агресивни тенденции, които намират неадекватен израз по гореописания начин.

Често поведението на нимфоманките се приписва на жените със завишена полова активност, но това е съвсем погрешно. Нимфоманките имат абсолютно безразборни полови контакти, в които няма значение възрастта, външността дори и пола на партньора. Съвсем различна е позицията на полово активните дами- те се интересуват от конкретни партньори в много голяма степен контролират половото си влечение, което личи и начрония подбора на партньори.

Съществуват няколко вида проявление на нимфоманията:

  1.

     Нимфомания обусловена от физиологични причини като увреда на мозъка или хормонален дисбаланс- обикновено при такива случаи нимфоманията се проявява под формата на чести пристъпи на полова възбуда;
  2.

     Нимфомания, проявяваща се като част от маниакално разстройство на личността в манийната фаза;
  3.

     Нимфоманиия, основаваща се на вродено свръх силно полово влечение;
  4.

     Мнима нимфомания, която се характеризира с причини от психологически и социален характер, в следствие на които жената се чувства принудена да поддържа сексуални контакти с много партньори;

Интересен е факта, че в настоящето все по-често се среща проявата на разстройството нимфомания. От нея страдат млади момичета, а дори и почти деца. Това се обяснява с ранното започване на половия живот. Счита се, че основната причина за проявата на нимфомания е психологическия дисбаланс, който най-често се проявява провокиран от липсата на родителска обич при подрастващите (това обикновено се изразява в честа смяна на партньорите). Парадоксално за поведението на хиперсексуланост, причината често е в липсата на усещане за собствена привлекателност и чувство за непълноценност.

Нимфоманията е сериозно разстройство, което не се корени в удоволствието, а в заболяването на човека, който страда от него. Причините и проявлението му са строго индивидуални, същото може да се каже и за начините за лечение. Лицата страдащи от нимфомания или сатирицизъм е добре да се обърнат към специалист в областта на медицината и психологията.
Добавено на: 2010-08-30
Разглеждания 2464
Само регистрирани потребители могат да коментират!
Всички права запазени © Онлайн кафене. Designed by Own design