Ученик в къщи
Да подготвим детската стая за новата учебна година. При обзавеждане на детската стая се допуска всякаква еклектика(смесване на стилове), а модата е доста по-консервативна и по-бавно променяща се, от колкото във всички други области.

Избор на материали за изработване на детски мебели


Материалите трябва да са екологично чисти и пригодни за хигиенична обработка. Можем да изберем между масивно дърво, ПДЧ или МДФ.

ПДЧ-то е евтин материал. Недостатъците му са голямо тегло и повишено съдържание на смоли. Мебелите от ПДЧ са тежки, което затруднява почистването! Що се отнася до вторият фактор, трябва да знаете че ръбовете на всеки детайл от ПДЧ - трябва да са покрити с кант.

МДФ-то позволява изработването на предмети с ярки "витаминни" цветове, които доста се харесват на децата.
Изделията от масивно дърво са идеални от екологична гледна точка. Цената зависи, както от суровината и нейната обработка, така и от вложеният ръчен труд. Доста евтини и симпатични са мебелите от чам. Мекостта и спецификата на тази дървесина, считана преди за недостатък, сега се явява предимство, във връзка с модата на предметите са следи от живота.

Чамовите мебели покрити с прозрачен лак на водна основа са прекрасно поле за съвместно творчество с децата с помощта на аерозолен емайл за декорации, повърхността може да се оцвети или нарисува в какъвто и да е цвят, а при несполука да се повтори.

Използването на стъкло в детските мебели не се препоръчва от съображение за безопастност.
Все по-често се срещат мобилни мебели на колелца или ролки със спирачка. Те са много удобни, ако разбира се, децата не злоупотребяват с тяхната мобилност, рискувайки здравето си, колелцата не увреждат подовото покритие.

Комбинации с вариации


Най-лесният вариант е да се купи комплект мебели. За първокласникът е достатъчен базовият комплект: Легло, ергономичен стол, ергономична маса и универсален стелаж.
Комплектът може да се допълни с различни мебели, като за основа се вземе някой декоративен елемент, например цвят или фурнир, хармониращи с останалите предмети от колекцията.

Работното място традиционно се разполага по-близо до прозореца, а спалното по-далече от него. Съществуващите модули обезпечават достатъчен брой варянти за комбиниране. Те са практични, и ако не омръзнат, могат да служат на вашият наследник до студентските му години.

На високо

Популярен, лесен и евтин е варянтът с легло - "мансарда", наричан още "мезонетен". Конструкцията позволява под спалното място да се разположи писмена маса и даже нисък стелаж или шкафче. В малка стая могат да се сместят две такива конструкции. Например: Шкаф с легло над него и маса отстрани.
Конструкцията с подиум, на който се разполагат, масата, столът и стелажът и под който през деня се крие леглото на колелца е малко по-скъпа. Тази конструкция, както и варианта с "мансардата" са възможни само при високи тавани. Подиумът може или да се направи по-поръчка, заедно с мебелите, или да се построи на етап ремонт.
Все още не са много популярни монорелсовите мебели, въпреки че вече има интерес към тях. На стената на стаята или на панел се монтират на нужната височина хоризонтални направляващи релси. Всички мебели се закрепват откъм едната страна, а от другата, имат крака на колелца. Всички предмети могат да се движат по дължината на една плоскост.Проблемът е в това, че върху полицата, закрепена на релси, не трябва да се поставя тежко.

Отново за леглото


Пълноценно може да се спи само на легло с удобен матрак.
Поради това, сгъваеми дивани, кушетки и т.н са пригодни само като резервни спални места за гости. Всеки психолог, ортопед или невролог би казал: Ако имате възможност, купете отделно легло с ортопедичен матрак осигуряващ здрав сън и правилна осанка.
Мобилните легла, с различна височина, снабдени с колелца, могат да се хлъзгат едно под друго за икономия на място, а могат и да стоят отделно.

Най-традиционния варянт при две деца - легло на два етажа, разположени едно над друго, до скоро се считаше за спасение в малогабаритните апартаменти. Сега тази идея безусловно се осъжда от прихолозите. Смята се, че при този варянт не се осигурява необходимото уединение на всяко от децата. Страхът на несигурността на конструкцията, прави съня им непълноценен. Много деца не обичат да спят на високо. Ако все пак се налага леглата да са на различна височина, те да са поставени под ъгъл едно спрямо друго. Не е задължително да са под прав ъгъл. Тогава в образувания между леглата ъгъл може да се вмести триъгълна писмена маса.

Детски офис


През всичките години на учение писмената маса е главното "действащо" лице в детската стая. Освен като място за учене, тя побира и много неща - полезни и не съвсем. Освен писмената маса, с едно или две чекмеджета, добра работа би свършило и позабравеното бюро.

Постоянно излизащия от употреба чин с наклонен плот, към краката, на който е закрепена седалка, представлява удобна, симпатична евтина и полезна от ортопедична гледна точка вещ.
Важен въпрос за родителите е дали да изберът маса и стол по настоящият ръст на детето или да купят големи, за да са използваеми когато порасне.

Да се купуват нови маса и стол, за израстващото дете има смисъл само ако в семейството има по-малки деца. В противен случай регулиращите се мебели са оптимално решение на проблема.

Те ще "растат" заедно със своите собственици.

Шкафове, полици, стелажи


Смята се, че всички лични вещи, които детето ползва трябва да му бъдат под ръка, свободно достъпни. Така то става по самостоятелно и творчески активно. Освен това, родителите биха желали детските вещи да се съхраняват рационално, естетично и систематизирано. За целта детето трябва да разполага с шкафче, стелаж, полица или чекмеджета.

Комплектоването им зависи от площта която остава след разполагането на работното и спалното места.
Ако пространството е малко, подходящи са полиците. Те се разполагат по-близо до работната зона.

Стелажите могат да бъдат не само полезни и красиви, но могат да служат и като преграда между леглата или масите. Полиците се поставят на пода, висят или се разполагат над работната повърхност на масата.

Съществуват модулни системи, във вид на стена, където шкафовете и полиците, с различно функционално предназначение са обединени. Този практичен вариант обаче, може в течение на годините да омръзне на детето, затова от модулната система могат да се изберат само определени предмети, като ъглови шкафчета, стелажи и т.н.

Трябва да се има предвид, обаче, че те трябва да се съчетаят с останалите елементи от интериора. Разбира се, когато готовите не се вписват в помещението, може да се прибегне до индивидуалното проектиране по поръчка.

Рационален вариант тук може да бъде мебелна композиция на основата на корпусна или вградена мебел.

И още нещо


Ако детето ви понякога има гости, които пренощуват в неговата стая, налага се да разполагате с допълнителни спални места. Заради тях може да се наложи да съкратите броя на шкафовете и някои по-големи предмети до минимум. В замяна на това може да се обзаведете с едно или две кресла - легла. Креслата правят интериора по-уютен.

Удобни за нощувка на гости са плъзгащите легла, които практически са матраци на колелца, разположени под обикновените легла вместо чекмеджета. Много популярни са вече компактните за съхранение надувни матраци и дивани, достатъчно здрави и удобни.
И ако не сте забравили за талантите и увлеченията на своите деца, ще се наложи да предвидите място и за пияното, китарата, боксова круша, сноуборд и т.н. А най-добре вземете децата със себе си в магазина.
Нека изберът сами!
Добавено на: 2010-08-30
Разглеждания 4051
Само регистрирани потребители могат да коментират!
Всички права запазени © Онлайн кафене. Designed by Own design