Семейства с мъже-домошари не се разпадат


Ако вече сте семейна и се страхувате, че някой ден е възможно семейството ви да се разпадне, убедете съпруга си да започне да ви помага в домакинството.

При семейни двойки, в които съпругът взима активно участие в домакинската работа, рискът от развод намалява, сочи ново проучване, реализирано от Лондонския икономически институт. За него са били анкетирани 3500 британски двойки, съобщи Франс Прес.

Експертите са на мнение, че участието на мъжа в домакинството и грижата за децата здравява брака. Няма значение дали съпругата е домакиня или упражнява някаква професия.

Изводът от проучването е, че най-малка е опасността от развод, ако майката не работи или бащата се посвещава напълно на домакинската работа и грижата за децата.

Досега разпространената теория бе, че най-добрата гаранция за стабилност на брака е ситуацията, при която мъжът работи, а жената е отдадена на семейното огнище.

В последните години все по-модерно става съжителството без брак. До преди време се считаше, че гражданският брак помага да се намали риска от развод.

На практика обаче много изследвания доказват, че двойките, които живеят заедно преди брака, има по-голяма вероятност да се разделят, отколкото тези, които са започнали да строят живота си заедно след сватбата.

Същите тези хора, които положително се отнасят към гражданския брак, са по-склонни и към разводи. Съвместното съжителстване някак провокира небрежност в отношенията: "така или иначе отношенията между нас не са сериозни и може лесно да ги приключим".

Изследванията потвърждават, че най-опасният период за брака са първите месеца след раждането на детето. Съвременните мъж и жена все по-рядко остават заедно само "в името на децата".

Инициатори за развода по-често са мъжете. Над 60% от всички бракоразводни процеси в света се инициират от жените.
Добавено на: 2010-10-07
Разглеждания 3889
Само регистрирани потребители могат да коментират!
Всички права запазени © Онлайн кафене. Designed by Own design