pH на кожата – какво всъщност трябва да знаем

Вероятно всеки е чувал думите „киселинно-алкален баланс” (или рН), но какъв трябва да бъде той, за да е всичко наред с кожата ни. Козметиката разчита на това, че знаем достатъчно за своето рН и подбираме правилно крема, който използваме. Но дали е така.Практиката сочи, че сред хората битуват няколко основни заблуди, а последиците от зле подбраната козметика имат съвсем различен от желания ефект.

Заблуда №1: киселинно-алколният баланс на кожата е равен на 5,5

Всъщност по норма рН на кожата варира от 4,5 до 5,5. Ако кожата ви е склонна към омазняване, рН вероятно се приближава към 5,5, а ако е суха –може да е и 4,4.

Заблуда №2: сапунът с правилно рН може да регулира киселинно-алкалния баланс

Всеки един сапун, колкото и да е прехвален в рекламите, променя рН на кожата в алкална посока. Освен това той разрушава епидермалните липиди – основните структури на роговия слой, които възпрепятстват изпаряването на водата от клетките. В резултат на това кожата губи своята защитна липидна (мастна) мантия, а това води до обезводняване. Влагата намалява под нормата, кожата започва да се бели и се появава усещане за стегнатост.

При всеки човек киселинно-алкалният баланс на кожата се възстановява по различен начин. Това зависи от производството на пот и кожните мазнини. Потта съдържа сол и микроелементи, които променят рН в киселинно направление, а кожните мазнини точно обратното – правят кожата по-алкална. Няколко часа след измиването със сапун рН се връща към своята норма.

Най-често на промените на киселинно-алкалния баланс реагира чувствителната кожа. При нея е нарушен синтезът на епидермалните липиди и тя има тънък рогов слой, който не изпълнява достатъчно добре защитните си функции.

Заблуда №3: трябва да се избира козметика с рН 5,5

Това може да е вярно, но само понякога. Ако козметичното средство има рН под 4,5, то ще предизвика раздразнение и зачервяване у хората с тънка и чувствителна кожа.
Добавено на: 2010-10-24
Разглеждания 3808
Само регистрирани потребители могат да коментират!
Всички права запазени © Онлайн кафене. Designed by Own design