Разрушители на зъбите

Лекарствата и никотина са сред основните виновници за влошено състояние на зъбите ни. Някои лечебни препарати могат да доведат и до сухост в устата или кървене на венците.

Както е известно, никотинът причинява петна по зъбите. Въпреки, че при горенето на хартията се отделят и други химически вещества, променящи цвета на зъбите, а повишената температура в устната кухина може да доведе до влошено кръвообращение и заболявания на венците.

До неприятни последствия може да доведе и прекомерното използване на минерална вода. Проверявайте състава на влизащите в нея елементи и подменяйте една с друга.

А наскоро учените са стигнали до извода, че има връзка между затлъстяването, инсулиновата  резистентност и пародонтита. Поради това, най-добрия начин за поддържането на здравите зъби е правилното хранене.

Как стои въпросът със захарта

Помните ли, кое е най-голямото "страшилище" за зъбите, което мама винаги е споменавала ... Естествено, че е захарта.
Въпреки това, всеки стоматолог потвърждава, че проблема не е в захарта. Въпросът е в това, колко време остава тя по повърхността на зъбите. При достатъчно продължително задържане, бактериите използват частиците на захарта като хранителна среда, като отделят вредните киселини, разяждащи емайла, което води до образуването на кариеси.

Затова след употребата на сладко е препоръчително да се почистят зъбите или да се дъвче дъвка.

Колкото и странно да звучи, дори дъвка, в която се съдържа захар не е в състояние да донесе големи вреди на зъбите, утвърждават стоматолозите. При дъвкането се отделя огромно количество слюнка, която мигновено измива захарта от повърхността на зъбите.

Някои видове дъвки, съдържат ксилитол, даже са подходящо средство за профилактика на кариес.

Поради същата причина, сладката газирана напитка не носи голяма време на зъбите, ако след употребата зъбите се почистват или се изпие малко количество обикновена вода.

Всъщност, "диетичните" сладки напитки с подсладители съдържат повече фосфати, които окисляват емайла и могат да са по-голяма заплаха от обикновените.
Добавено на: 2010-10-07
Разглеждания 3740
Само регистрирани потребители могат да коментират!
Всички права запазени © Онлайн кафене. Designed by Own design