Качват справки за пенсиите в интернет

Причината за създаването на регистъра е да се повиши сигурността на служителите при фалит на компании или унищожени фирмени документи

Стажът за пенсия влиза в интернет. Качват натрупаните години работа, както и размера на пенсията. ще могат да се проверяват в интернет. Социалното министерство и НОИ обмислят създаването на електронен регистър с информация за натрупан трудов стаж за всеки от осигурените българи, предаде АСН.

В системата ще бъдат записани личните данни на работещите, фирмите, които са ги наемали, и продължителността на трудовия стаж. В момента тези данни се съхраняват на различни места само на хартия.

Причината за създаването на регистъра е да се повиши сигурността на служителите при фалит на компании или унищожени фирмени документи. Системата да бъде част от страницата на НОИ и с персонален код или ЕГН всеки работещ ще проверява данните си, обмислят още от социалното министерство. Предложението бе лансиране по време на работната среща в кабинета на премиера Бойко Борисов с министрите Тотю Младенов и Вежди Рашидов.

Вчера министър-председателят ги повика, след като група известни естрадни певци се оплакаха, че не могат да получат пенсиите си заради загубен архив от времето, когато са работили. Затова премиерът нареди на Младенов и Рашидов за един ден да подготвят проектозакон за установяване на трудов и осигурителен стаж. Той трябва да замести указа от 1961 година, който позволява при изгорял архив и данни за трудовия стаж работещите да се пенсионират само след решение на съда.

Според Борисов тази мярка трябва да отпадне. "Целта ни е с такъв закон да дадем възможност на НОИ да реагира при подобни случаи, а не хората да ходят в съда. Този проект няма да засяга само певците, а и всички останали със заслуги към държавата. Министрите ще решат точно как ще се формира правната рамка, но целта ни е не само да помогнем на хората, а и да облекчим съда", заяви Борисов. По думите му, за да защитят правата си, в момента ищците трябва да ходят в съда, да плащат на адвокати, а Темида се натоварва и с тези казуси.

Премиерът поясни още, че на този етап няма да има бонуси или привилегии за певците, които се оплакаха, че не могат да получат пенсиите си. "Първо е важно да въведем ред, за да може НОИ да реагира според закона, а не случаите да минават на съд", отсече премиерът.

Въпреки това три са вариантите за пенсиониране на певците, чиито документи са изгорели при пожара в Концертна дирекция. На работната среща е било предложено изпълнителите, които докажат 15 години стаж, да получат пенсия, а тези, които нямат никакъв - да вземат автоматично пари за старост.

Не е изключена и възможността кабинетът да даде на естрадните звезди допълнителни средства под формата на пенсия за особени заслуги към държавата. Те се отпускат от правителството по предложение на ресорния министър.
Добавено на: 2010-08-31
Разглеждания 4395
Само регистрирани потребители могат да коментират!
Всички права запазени © Онлайн кафене. Designed by Own design