Топлината на есенния интериор
Есента е вече тук – с по-ниски температури и с разноцветно природно облекло. А пъстрата есенна палитра навън ви подканя да промените и облика на дома си. Почувствайте топлината на есенния интериор с няколко прости сезонни декорации.


Есента обикновено навява асоциации за дървесни клонки, паднали листа, тиквени фенери и много жълти, кафяви, зелени и златисти тонове. Именно тези природни нюанси създават топлината на есенния интериор и действат успокояващо на съзнанието след изобилието от наситени летни жълти, зелени и сини багри.

Не всеки може да си позволи купуването на нови мебели, за да пресъздаде топлината на есенния интериор в дома си. Но всъщност изобщо няма нужда да променяте обзавеждането – достатъчни са само няколко земни краски, за да се настроите за смяната на сезоните. Отделете време да аранжирате есенни акценти на масата в трапезарията и на кухненския барплот. Сменете леките ефирни пердета с малко по-тежки завеси, привързани с дървена игла или с голяма панделка. Пуснете есента във всяка стая от жилището.

Лесно е собственоръчно да направите декорации, включващи сезонни зеленчуци, листа, ядки, борови шишарки и свещи. Естествените етерични масла като лимони, ябълки и канела пък придават незабравим есенен аромат. Освен това те ви помагат да се преборите с есенната депресия, да се отпуснете и да оцените красотата на есента. Пуснете въображението си на воля – цветовете (тъмно оранжево, слъчево златно, гористо и ябълково зелено, земно кафяво), листовидните декоративни елементи и уютните домашни аксесоари ще вдъхнат неустоима топлина на есенния интериор в мрачните дъждовни дни.  

Топлината на есенния интериор в дневната

Есенният интериор трябва да излъчва уют и топлина. Това означава по-тежки материи, по-тъмни цветове и приглушено осветление. Можете да „облечете“ меката мебел или облегалките на столовете с вълнени или кашмирени драперии.

На помощната масичка аранжирайте няколко ябълки, свещи и пръчки канела. Ако имате картина с есенен пейзаж, сега е времето да й намерите място и да я комбинирате с купа с изсушени листа в близост. Ако имате камина, можете да я аранжирате със свещник от ковано желязо и купа от тъмно опушено стъкло със сезонни плодове.

Топлината на есенния интериор в трапезарията

Масата за хранене е основният акцент в тази стая. Тук семейството се събира за вечеря, тук посрещате приятелите си, тук прекарвате голяма част от ежедневието си. Без значение дали трапезарията е самостоятелно помещение или условно отделено кътче от кухнята или всекидневната, поставянето на есенен акцент на масата за хранене със сигурност ще й придаде обособеност.  

Един от най-лесните начини за преминаване на есенна вълна е да смените десена на покривката и да аранжирате масата с няколко подходящи салфетки. Вместо фруктиера, подредете плодовете в плетена кошница или панер, добавете няколко ореха и шишарки и гарнирайте с клонки с червени плодове. Използвайте съдове в тъмни цветове, с форма на листо или просто украсени с тематични подложки.
В средата на масата за хранене, върху обърната с дъното нагоре чиния поставете оранжева или златиста свещ. С малко лепило прикрепете около нея малко декоративна ароматна смес от изсушени цветя, билки и плодове. Добавете и някоя шишарка, пръчици канела и всичко, което според вас подхожда на тази украса. За финален щрих, около свещта вържете декоративна панделка в тенденциозен нюанс.

Топлината на есенния интериор в кухнята

Всичко изброено по-горе е подходящо и за внасяне на топлина в есенния интериор на кухнята. И все пак, за разнообразие, тук можете да сложите порцеланова купа с малки декоративни тикви, кратунки и ядки. Добавете стилна дървена поставка за салфетки – изберете ги в оранжево, златисто или гористо зелено. Точно сега е момента да използвате новата поставка за бутилки, която са ви подарили по даден повод – разбира се, за бутилка червено вино.
На перваза на прозореца подредете няколко различни по форма и големина тикви – това, че у нас Хелоуин не се празнува официално, не означава, че тиквата не може да намери приложение в интериора на дома. А ако искате да придадете закачливо настроение на помещението, можете да им издълбаете очички и уста.  

Сложете подходящи кърпи, салфетки и дори панделки на цветята. Акцентирайте върху дървото, което ще компенсира студенината на свъременното кухненско обзавеждане. На мястото на саксиите сложете плетени кошници, окачете календар с есенна картина, приготвяйте ястия богати на подправки (особено на канела) или украсете масата с букет слънчогледи.  

Всеки нов акцент ще придаде топлина на есенния интериор в дома. Разбира се не е нужно да се доверявате на всички – може би ако се върнете назад в детството си и си спомните как е изглеждала за вас есента, сами ще успеете да аранжирате жилището си според сезона. Дори само няколко леки щриха с есенни багри ще успеят да ви дарят усещането за домашна топлина в един гостоприемен дом.
Добавено на: 2010-10-12
Разглеждания 3967
Само регистрирани потребители могат да коментират!
Всички права запазени © Онлайн кафене. Designed by Own design