Допусканите грешки при грип или настинка

Настинката и грипа са неизменна част от нашето ежедневие. Но при тяхната първа проява ние допускаме едни и същи грешки. Какво категорично не трябва да правим, ако се разболеем:

Не излизайте навън!
Много често човек, дори след като открие първите признаци на настинката и грипа (повишена температура, главоболие, мускулни болки хрема, болки в гърлото, кашлица), приема “дежурните” за този случай лекарства и “хуква” по неотложните си задачи, за да довърши своята работа преди окончателно да се разболее.
По-добре не излизайте от къщи! Първите часове на заболяването не са предсказуеми. Излизайки навън с температура 37 градуса, след два часа може да усетите, че тя вече се е повишила рязко и на въпреки желанието ви все пак ще се наложи да се върнете у дома.
Освен това вирусите на настинката и грипа се разространяват по въздушно-капков път, т.е. ако един болен кихне в трамвая или автобуса, той може да зарази всички околни.

Не превръщайте дома си в лазарет!
Ако имате възможност, нека болният бъде в отделна стая, отделете му самостоятелни съдове и прибори за хранене, а четката за зъби поставете в самостоятелна чаша. Преди да отидете при него поставете маска. Често проветрявайте помещението, мийте си ръцете, изплаквайте гърлото си с разтвор за дезинфекция и приемайте противовирусни препарати. Това ще ви предпази да не се разболеете самите вие.

Не са лекувайте сами!
Вие не можете са предположите как ще протече болестта и какви могат да бъдат усложненията от един грип (от банален синузит, отит и бронхит до пневмония, миокардит и пиелонефрит). Само лекарят може навреме да открие усложнението и да го излекува.

Не бързайте с антибиотиците!
Вирусите не са чувствителни към антибиотиците. От този тип медикаменти има смисъл само ако се стигне до усложнения като например някакво заболяване на дихателните органи.
Заедно с несъмнената полза от антибиотиците те убиват полезните микроби, които защитават организма и така може да се стигне до дисбактериоза.

Не сваляйте температурата!
Повишената температура е защитна реакция на организма, който се бори с вирусите. По- радикално настроените лекари не съветват температурата да се сваля, ако тя не е по-висока от 38 градуса (дори при малките деца) и ако те нямат “трескава готовност”.
При повишена температура организмът се обезводнява, затова е полезно да се приемат много течности (минимум 100 мл дневно на кг тегло). По този начин ще помогнете на организма да се възстанови, а и ще изкарате от него вредните токсини.

Не приемайте горещи вани!
При повишена температура са противопоказни всички топли процедури (вани, грейки). Тези средства са подходящи, за да ликвидирате последствията от вече прекараното заболяване.

Не бързайте да се връщате на работа!
Обикновено човекът, който е боледувал, дълго време запазва астеничния синдром, т.е. упадъка на силите. Продуктивната работа няма да ви се отдаде, но пък може да пострадате от “втората вълна” на болестта. Вирусите извеждат от строя клетките-микрофаги, а това става причина за други инфекции.

Какви ваксини ще ни предпазят от грипа?
Ваксинирането срещу грип е признато за най-ефективния начин да се намали вероятността от заболяване.
Всяка пролет Световната здравна организация определя грипните щамове, които се очаква да бъдат най-масови. Затова по-добре не използвайте миналогодишни ваксини, които са били разработени за други щамове на грипа.

Задължително ли е всяка година да се ваксинираме срещу грип?
Ако през настъпващата година циркулират щамовете, към които вече сте имунизирани преди една година, можете да пропуснете новата ваксина. Имунизацията е препоръчителна най-вече на хората от рисковите групи: деца, възрастни, хора, страдащи от хронични заболявания и такива, които се очаква да са в чест досег с болни.
Добавено на: 2010-11-05
Разглеждания 3539
Само регистрирани потребители могат да коментират!
Всички права запазени © Онлайн кафене. Designed by Own design