Дарявайте детето с нежност всеки ден…

Отглеждайки най-ценното си създание, детето, ние искаме да му дадем най-доброто, на което сме способни. Опитваме се да го възпитаваме добре, да му дадем добро образование, искаме да не му липсва нищо и да е винаги доволно от живота. Замисляли ли сте се от какво най-много има нужда едно дете, за да израсне пълноценен и добър човек? Истината е, че доброто училище и хубавите дрехи са една малка част от това, което изгражда характера на малкия човек.
[img]http://m.sibir.bg/uploads_bg/blog/0149991/img_149991_381228_b.jpg?[/img]
Най-важна за вътрешния свят на детето е любовта, която му даваме. Начинът, по който го обичаме и го даряваме с нежност, определят колко то след време ще държи на същите тези неща и дали за него ще са важни жестове като милата дума и топла прегръдка, от които всички ние имаме огромна нужда, дори да не си го признаваме винаги.

Няма родители, които да не обичат децата си. Родителската обич е най-естественото нещо и тя сякаш е заложена в съществото на човека. Това обаче не е достатъчно, за да усеща детето ни колко е важна любовта между хората. Ние трябва да го даряваме с нежност и ласки от съвсем малко. Още докато е бебе, да започваме да му говорим сладко и да се смеем заедно с него. Да го гушкаме и да го даряваме с обаятелните майчински прегръдки и целувки. Освен психологически нежността към малкото човече може да бъде и физически полезна. Правейки леки масажи на бебчо, съчетани с нашите милувки и целувки, ние влияем на недоразвитата централна нервна система докосвайки нервните окончания по телцето му. Увеличаваме апетита на детето, предпазваме го от гръбначни изкривявания, затлъстяване. Така едновременно го обграждаме с нежност и подсилваме здравето му.

Когато детето поотрасне, демонстрацията на ласки логично намалява. Начинът на изразяване на любовта се видоизменя, но нуждата от нея става все по-силна. Колкото повече расте детето, толкова по-силно то има нужда да усеща, че родителите му са зад него и го даряват с безусловната си обич.

Нежният тон и окуражаващ поглед на майката са най-топлото и стимулиращо нещо за едно дете. Всеки родител обича детенцето си, но някои понякога забравят да му го показват с нежност и всеотдайност. Само така то ще расте добър, уверен човек и ще има необходимото самочувствие.
Добавено на: 2010-08-30
Разглеждания 3355
Само регистрирани потребители могат да коментират!
Всички права запазени © Онлайн кафене. Designed by Own design