Защо правото на избор е толкова важно за децата?


Един от най-стойностните подаръци, който всеки родител може да направи на детето си е да го окуражава да взима решения. Когато прави това, родителят подкрепя детето си в неговото пътуване към независимостта.

Разбира се, има ситуации, в които родителят трябва да вземе решение, но все пак има достатъчно възможности, при които можете да предоставите това право на детето си.

Има два достъпни начина да помогнете на детето си да се научи да избира.

Карайте детето да избира малки, ежедневни неща. Например какво да облече, какво да сложи на сандвича си, какво да вечеря.

Позволявайте на детето да участва в семейните дискусии, например кого да поканите на парти, къде да отидете през почивните дни и т.н.

Използвайте думата “избор”, когато разговаряте с детето: “Кое избираш?”, “Какъв е твоят избор?”. И запомнете, че когато децата са по-малки, трябва да ограничавате избора им до два варианта, за да бъде решението по-лесно. По-големите деца могат да избират между повече възможности. Запомнете също, че не бива да давате на детето право на избор, ако след това не сте в състояние да го осъществите. Децата трябва да имат сигурността, че тяхното решение ще бъде уважено.

Даването на децата възможност да избират им помага при взимането на решения и ги прави по-самостоятелни. Детето ще бъде по-заинтригувано, ако предварително е участвало в избора на дадена ситуация и ще носи отговорност за нея.

Ако често водите битки с детето си, относно изпълнението на определени ангажименти, опитайте да го поставите пред възможността да избира. Това може да се окаже ефективен начин да са справите със ситуацията без спор. Например, въпрос като: “Искаш ли да го направиш сега или ще го направиш след един час?”, дава на детето силата да избира, а не просто да изпълнява нареждания. Така се повишават самоуважението и отговорността му.

Децата, на които се дава възможността за избор, участват в семейните дискусии и мнението им се уважава, имат по-висока самооценка и действат по-уверено, когато се изправят пред непозната ситуация.

Когато свършите с четенето, задайте си въпроса: “Как мога да дам на детето си повече възможности да прави избор?”.

Ако родителите си задаваме по-често този въпрос, ще стимулираме децата си да станат умели във взимането на решения, да станат самостоятелни и отговорни уверени в себе си хора.
Добавено на: 2010-08-29
Разглеждания 3849
Само регистрирани потребители могат да коментират!
Всички права запазени © Онлайн кафене. Designed by Own design