Основни причини за детското затлъстяване.
1. Празни детски “коремчета”

Нараства броя на децата които сутринита излизат от вкъщи без закуска. като впоследствие се получава неконтролируем глад и те търсят имено “деликатесите”.

Закуската е едно от най-важнните хранения във връзка с контрола на килограмите , пропускането на това хранене създава 4 пъти повече риск за затлъстяване.

2. Липса на Редовни хранения

За съжеление не само закуската е храненето, което се пропуска а, много често поради ангажиреността на децата спрямо училището, други  извън училищни занимания, се пропускат и други основни хранения като обяд, следобед, като по този начин в храненето преобладават “вредните неща”

Все повече деца без контрол се оставят сами да си избират храната, даже и тяхното приготвяне, да се хранят сами и най-често пред телевизора.

3. Училищния стол

Жалко но е факт, че храненето в училищния стол е замислен като грижа за децата но се е превърнал в един от основните фактори за напълняване!

Училищната храна най-често е богата на мазнини и захари, липса на плодовете и здравословни напитки. Повечето родители са в заблуда че децата им се хранят здравословно и правилно но се оказва че те цял ден са си пълнили стомасите с “боклуци”

4. Безалкохолни напитки

Безалкохолните напитки са на всякъде и преставляват основните течности които децата приемат и много често родителите не го виждат или не обръщат внимание.

Проблемът е, че съдържат много захар, сътветно много калории!

Намалявайки приема на безалкохолните напитки,   коренно може да се промени картината на килограмите.

Не трябва да се пренебрегват и Емоционалните Фактори за детското затлъстяване като:

- липса на положителни емоции
- детска депресия
- детски стрес
- детска тревожност

Това са много важни моменти които много често се забравят!

д-р И. Пападимитракос
диетолог
Добавено на: 2010-08-30
Разглеждания 2368
Само регистрирани потребители могат да коментират!
Всички права запазени © Онлайн кафене. Designed by Own design